Het egaliseren van een betonvloer

Het egaliseren van vloeren betekent dat de ondervloer gereed wordt gemaakt voor een nieuwe vloerbedekking. Na het egaliseren van de ondervloer met een speciale egalisatie, kan deze weer in orde worden gemaakt voor iedere gewenste toepassing. Maar hoe gaat dit bij een betonvloer precies in zijn werk? In dit blog van Zeb den Uyl vertellen wij u hier meer over.

Werkwijze bij de egalisatie

Is er sprake van een renovatie of verbouwing, dan zal de oude vloerbedekking doorgaans worden verwijderd. Het kan ook zijn dat er een nieuw stuk dekvloer tegen een oude dekvloer wordt aangesmeerd, wat de ondervloer dan niet meer geschikt maakt voor een nieuwe vloerbedekking. In dit geval dient de ondervloer ge√ęgaliseerd te worden. Dit egaliseren wordt met egaline gedaan, wat een soort vloeistof is die verrijkt is met kunststoffen. Er zijn diverse soorten egalines verkrijgbaar. Zo zijn er egalines die speciaal voor een parketvloer zijn, die de werking van het hout opvangen. Ook zijn er speciale egalines voor houten ondergronden. Deze bezitten vezels en zijn doorgaans sterker dan de normale egalines. Naast deze twee egalines, is er ook een standaard egaline. Deze gaat tot een dikte van 10mm. Hierboven kunt u ook egaliseren, hetzij dat dit met een andere soort egaline dient te gebeuren en het dan een dure onderneming wordt.

Aanbrengen van de egaline

Egaline is niet zomaar even aan te brengen. Eerst dient u de ondervloer grondig te reinigen. Deze kunt u schuren of diamant schuren. Hierna dient u de vloer te stofzuigen en een hechtprimer aan te brengen. Deze zorgt dat de egaline zich aan de ondervloer zal hechten.
Nadat de hechtprimer is opgedroogd, kunt u de diepe gaten en scheuren dichtmaken met een speciale snelcement. Kies niet voor het normale cement, want dit droogt te langzaam. En is deze eenmaal overlaagd met egaline en een nieuwe bedekking, dan kan het vocht hier nog uitkomen. En dat kan vele problemen veroorzaken. Na het dichten van alle gaten, kunt u de egaline aanbrengen. Dit kan handmatig of machinaal, afhankelijk van uw wensen.

Laat uw betonvloer egaliseren!

Wilt u ook een perfect ge√ęgaliseerde betonvloer? Zet dan de vakmannen van Zeb van Uyl in. Zo bent u zeker van kwalitatief goed werk. Neem direct contact met ons op en maak een afspraak.